La iniciativa CAP ESTUDIANT SENSE INTERNET, guanyadora de la Hackathon COVID-19, amb el premi Mobile World Capital

Cap estudiant sense internet

La campanya Cap Estudiant Sense Internet ha estat reconeguda amb el premi Mobile World Capital de la Hackathon Covid-19, la Nova Normalitat, que s’ha celebrat aquest passat cap de setmana.

La iniciativa, promoguda per un equip del col·lectiu Mataró Sense Fils (MSF), ha estat una de les 6 escollides d’entre les 170 propostes presentades en aquest esdeveniment online que tenia per objectiu crear productes i serveis per millorar la vida de les persones en “la nova normalitat” davant de la crisi provocada pel Covid-19.

El premi Mobile World Capital de la Hackathon Covid-19 proporcionarà un impuls important a la iniciativa Cap Estudiant Sense Internet amb 4 mesos d’acompanyament i mentoring per a la millora de la conceptualització i l’escalabilitat del projecte.

El premi també inclou entrades per a l’equip al 4YFN 2021 a Barcelona, la participació en activitats organitzades pel programa the Collider en el Pier01, formacions de màrqueting, fundraising per al programa, esdeveniments de networking i demodays, a més de contactes amb inversors especialitzats en DeepTech i speed-datings amb corporacions. El guardó també donarà accés al laboratori de 5G (The Thinkx) per poder experimentar amb la tecnologia.

Mataró Sense Fils, la secció local a Mataró i el Maresme de la Fundació Guifi.net, va engegar la campanya Cap Estudiant Sense Internet a principis d’abril amb l’objectiu d’evitar que cap alumne no pogués continuar el curs escolar per falta de connexió a internet.

Es tracta d’una iniciativa que pretén ser sostenible des del punt de vista mediambiental, econòmic i sobretot social amb la finalitat escurçar la bretxa digital que pateixen els alumnes més vulnerables, no només a curt termini sinó de manera permanent. Hi participen un col·lectiu de “hacktivistes” (persones que busquen solucions alternatives a partir de propostes pensades i/o dissenyades originalment per a un ús concret), que inclou perfils professionals molt diversos: enginyers, professors d’institut, matemàtics, periodistes, informàtics…

Tot i que la campanya Cap Estudiant Sense Internet inclou també altres solucions, la proposta premiada per la Hackathon Covid-19 s’ha centrat en la instal·lació de hotspots en llocs estratègics. És a dir es creen punts wifi per als estudiants que ho necessiten a partir de la connexió d’internet que pot cedir qualsevol particular o organització, pública o privada.

El hotspot és un sistema que s’utilitza en espais públics com aeroports, hotels o espais firals, que permet compartir l’excedent de la connexió a internet que el donant té contractada amb qualsevol operador a través de fibra òptica o per cable i fer-ho de manera segura, ja que limita l’accés a altres dades del donant.

Més informació: www.hackathoncovid19.com