Blog

El projecte mataroní ‘Cap estudiant sense internet’ premiat a la Hackathon Covid-19

El projecte mataroní “Cap Estudiant Sense Internet” de Mataró Sense Fils va rebre un dels premis a la Hackathon Covid-19, l’esdeveniment en línia per trobar productes i serveis per a viure millor la “nova normalitat”. Aquesta hackaton online, impulsada des de Mataró, va finalitzar dilluns quan l’organització va anunciar per streaming els set projectes guanyadors.

– Premi Mobile World Capital: CAP ESTUDIANT SENSE INTERNET
Projecte creat a Mataró per tal de fer possible que tots els estudiants tinguin accés a Internet de forma gratuïta i segura.

Actualització del MAPA

Estem treballant a contra rellotge per a respondre a la pandèmia del COVID-19 a Espanya i en més de 70 països. Des de que va començar la pandèmia del COVID-19, la nostra resposta es centra en tres principals eixos: recolzar a les autoritats sanitàries per oferir atenció als pacients amb COVID-19, protegir les persones vulnerables i en risc, i mantenir en funcionament els serveis mèdics essencials.

Tanmateix, la manca d’equips de protecció individual (EPI) per als sanitaris comença a tenir un impacte dramàtic en la continuïtat dels nostres projectes.

Fes un donatiu ara per a recolzar la nostra resposta a la pandèmia i les seves conseqüències en els nostres programes.

Moltes gràcies!

(*) L’equip de protecció individual es compon de: mascareta quirúrgica, guants, ulleres, bata i gorra. El preu pot variar degut a la gran demanda durant la pandèmia.

L’accés a Internet, un dret humà segons les Nacions Unides

“L’única i canviant naturalesa d’Internet no només permet als individus exercir el seu dret d’opinió i expressió, sinó que també forma part dels seus drets humans i promou el progrés de la societat en el seu conjunt”, indica el ponent de l’ONU Frank La Rue en un document presentat a la 17a sessió del Consell de Drets Humans. El text insta els governs a esforçar-se “per fer Internet àmpliament disponible, accessible i assequible per a tots”, per la qual cosa “assegurar l’accés universal” a la xarxa “ha de ser una prioritat per a tots els estats”. L’ONU també assenyala alguna de les violacions del dret a accés a Internet com filtrar o bloquejar contingut o fer ‘ciberatacs’.

En el document sobre l’accés a la xarxa presentat a las sessió del Consell de Drets Humans que se celebra fins el 17 de juny a Ginebra. La Rue considera que una de les violacions del dret a accés Internet és filtrar o bloquejar certs continguts. En aquest punt insta els intermediaris a revelar qualsevol de les demandes que puguin rebre en aquest sentit.

Una altra de les violacions, segons el document, és tallar l’accés a la xarxa com es va fer, per exemple, durant les revoltes d’Egipte. L’ONU afirma que l’accés al WWW s’ha de mantenir i és especialment valuós “en moments política clau com eleccions, temps d’intranquil·litat social o adversaris històrics i polítics”.

Els atacs de pirates informàtics a algunes empreses violen, segons apunta eol document, l’article 12 de la Declaració Universal dels Drets Humans. L’ONU diu que els estats han de tenir polítiques clares sobre la regulació i càstig per l’ús indegut d’aquestes dades.

L’informe conclou dient que “Internet com un mitjà per exercir el dret a la llibertat d’expressió només pot servir a aquests propòsits si els estats assumeixen el seu compromís per desenvolupar polítiques efectives per aconseguir l’accés universal”.

La iniciativa CAP ESTUDIANT SENSE INTERNET, guanyadora de la Hackathon COVID-19, amb el premi Mobile World Capital

La campanya Cap Estudiant Sense Internet ha estat reconeguda amb el premi Mobile World Capital de la Hackathon Covid-19, la Nova Normalitat, que s’ha celebrat aquest passat cap de setmana.

La iniciativa, promoguda per un equip del col·lectiu Mataró Sense Fils (MSF), ha estat una de les 6 escollides d’entre les 170 propostes presentades en aquest esdeveniment online que tenia per objectiu crear productes i serveis per millorar la vida de les persones en “la nova normalitat” davant de la crisi provocada pel Covid-19.

El premi Mobile World Capital de la Hackathon Covid-19 proporcionarà un impuls important a la iniciativa Cap Estudiant Sense Internet amb 4 mesos d’acompanyament i mentoring per a la millora de la conceptualització i l’escalabilitat del projecte.

El premi també inclou entrades per a l’equip al 4YFN 2021 a Barcelona, la participació en activitats organitzades pel programa the Collider en el Pier01, formacions de màrqueting, fundraising per al programa, esdeveniments de networking i demodays, a més de contactes amb inversors especialitzats en DeepTech i speed-datings amb corporacions. El guardó també donarà accés al laboratori de 5G (The Thinkx) per poder experimentar amb la tecnologia.

Mataró Sense Fils, la secció local a Mataró i el Maresme de la Fundació Guifi.net, va engegar la campanya Cap Estudiant Sense Internet a principis d’abril amb l’objectiu d’evitar que cap alumne no pogués continuar el curs escolar per falta de connexió a internet.

Es tracta d’una iniciativa que pretén ser sostenible des del punt de vista mediambiental, econòmic i sobretot social amb la finalitat escurçar la bretxa digital que pateixen els alumnes més vulnerables, no només a curt termini sinó de manera permanent. Hi participen un col·lectiu de “hacktivistes” (persones que busquen solucions alternatives a partir de propostes pensades i/o dissenyades originalment per a un ús concret), que inclou perfils professionals molt diversos: enginyers, professors d’institut, matemàtics, periodistes, informàtics…

Tot i que la campanya Cap Estudiant Sense Internet inclou també altres solucions, la proposta premiada per la Hackathon Covid-19 s’ha centrat en la instal·lació de hotspots en llocs estratègics. És a dir es creen punts wifi per als estudiants que ho necessiten a partir de la connexió d’internet que pot cedir qualsevol particular o organització, pública o privada.

El hotspot és un sistema que s’utilitza en espais públics com aeroports, hotels o espais firals, que permet compartir l’excedent de la connexió a internet que el donant té contractada amb qualsevol operador a través de fibra òptica o per cable i fer-ho de manera segura, ja que limita l’accés a altres dades del donant.

Més informació: www.hackathoncovid19.com

L’equip de “Mataró SenseFils” es classifica per a la Hackathon COVID19: la nova normalitat, d’entre més de 170 propostes amb el projecte CAP ESTUDIANT SENSE INTERNET

La proposta dels joves mataronins que conformen l’equip Mataró SenseFils, una secció local de la Fundació guifi.net, activistes tecnològics, ha estat seleccionada d’entre 170 propostes d’arreu a l’edició del Hackaton covid19. Una acció participativa i creativa per millorar la vida de les persones davant del repte del nou futur.


El projecte
Cap Estudiant Sense Internet, és un projecte social que vol donar accés a tots aquells estudiants que no puguin accedir a internet. Per això, només cal que un veí es faci donant de xarxa. Des de Mataró SenseFils, assegurem mitjançant la instal·lació d’un “hotspot” o Punt WiFi la seguretat de la teva xarxa, evitant que el receptor de la teva xarxa pugui accedir a les teves dades.


Demà a les 13:
30h l’organització de l’esdeveniment anunciarà els sis premiats..

En aquests moments el projecte Cap Estudiant Sense Internet, ja està en marxa a la ciutat de Mataró, varis estudiants ja poden accedir gràcies a la donació dels seus veïns, i els alumnes han pogut rebre les classes en xarxa.

https://guifi.net/

https://www.hackathoncovid19.com/